غذاهای مضر برای زردی نوزاد چیست؟ کدام غذاها زردی نوزاد را تشدید میکند؟ این سوالها نشان از دغدغههای مادران شیرده است که احتمالا در طول درمان زردی نوزادان خود دارند. همانطور که میدانیم در صورتی که نوزاد از شیر مادر تغذیه کند، کلیهی مواد مغذی مورد نیاز بدن خود را از این راه تامین میکند؛ بنابراین میتوان گفت کیفیت تغذیهی مادر در تعیین خواص شیر نوزاد وی موثر است. در این مقاله قصد داریم به تفصیل راجع به مواد غذایی که در زمان درمان زردی نوزاد نباید مصرف شوند، صحبت کنیم؛ لطفا تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
برای اجارهی دستگاه زردی نوزاد در منزل میتوانید با کارشناسان و متخصصان دکتر زردی با شماره 09194684660 تماس حاصل فرمایید.
اهمیت تغذیه ی مادر در زمان زردی نوزاد
در تغذیهی مادران شیرده مصرف غذاهای با طبع سرد و معتدل برای جلوگیری و درمان زردی نوزاد توصیه میشود؛ این در حالی است که مصرف مواد غذایی و میوههای با طبع گرم میتواند در تشدید علائم این بیماری موثر باشد. مواد غذایی با طبع سرد موجب افزایش طبع سرد شیر مادر شده و به تبع آن موجب افزایش دفع بیلی روبین از ادرار خواهد شد.
پیشنهاد میکنم این مطلب را مطالعه کنید: هر آن چیزی که باید در مورد زردی نوزاد بدانید
در واقع میتوان گفت اصولا از روش تغذیه درمانی یکی از روشهای درمان خانگی زردی نوزاد بوده و از آن در درمان زردی در درجات پایین استفاده میشود. مدت زمان بهبود علائم زردی نوزاد بستگی به عوامل مختلفی از جمله شدت زردی، وضعیت بدن نوزاد و تغذیهی مادر شیرده در روزهای ابتدایی تولد وی داشته و در نظر داشته باشید که این روش تاثیر بسزایی در درمان علائم این بیماری دارد.
پیشنهاد میکنم این مطلب را مطالعه کنید: درمان خانگی زردی نوزاد
به طور کلی استفادهی کمتر از مواد غذایی گرمی و متعادل نگه داشتن طبع بدن مادر شیرده در کنترل و رفع زردی نوزاد موثر است. در این دوران مادر باید از میوههایی نظیر لیمو شیرین، لیمو ترش، پرتقال، سیب، آب انار، آب هندوانه، خیار، نارنگی و زردآلو استفاده کند.
پیشنهاد میکنم این مطلب را مطالعه کنید: 14 تا از میوه های مفید برای زردی نوزاد
همچنین مصرف برخی مواد غذایی مانند چای، دوغ، شیر بز، ماست، کاسنی و کاهو که طبع سرد و خنک دارد، توصیه میشود. خاکشیر دارای طبیعت گرم و تر است ولی به دلیل خواص و ویژگیهای مفیدی که دارد؛ به کاهش حرارت بدن و بهبود کارکرد کبد در بدن انسان کمک میکند. به همین دلیل مصرف مقداری از آن به همراه گلاب در بهبود عملکرد کبد و رفع علائم زردی نوزاد موثر خواهد بود. برخی مواد غذایی که طبع معتدل دارند و در این دوران میتوان از آنها استفاده کرد؛ عبارتند از: فرنی، شیر برنج، کشک بادمجان، موز، عدس، بادام و کرفس.
غذاهای مضر برای زردی نوزاد
قبلا اشاره کردیم که مواد غذایی با طبع گرم در تشدید علائم زردی نوزاد عمل میکنند و بهتر است مادر شیرده از مواد غذایی با طبیعت سرد و معتدل در رژیم غذایی خود استفاده کند. در این قسمت به 12 غذای مضر در رژیم غذایی مادر اشاره میکنیم که مصرف آنها در دوران شیردهی همزمان با زردی نوزاد توصیه نمیشود:
الکل
پزشکان توصیه میکنند در این دوران الکل را با نوشیدنیهای غیر الکلی جایگزین کنید؛ چرا که مصرف الکل برای بافتها و اندامهای داخلی بدن از جمله کبد مضر است. مصرف بیش از حد آن میتواند موجب التهاب مزمن، کاهش عملکرد کبد شود و حتی در دوران بارداری نیز مصرف آن اکیدا ممنوع میباشد.
خرما
خرما میوهای با طبع گرم است و باید در مصرف آن جانب تعادل رعایت شود. پزشکان توصیه میکنند در دوران شیردهی برای جلوگیری از تشدید زردی نوزاد مصرف خرما همراه با شیر سرد باشد.
کربوهیدرات های تصفیه شده
قند زیاد می تواند موجب اختلال در عملکرد کبد شود و سودا، محصولات پخته شده، نان سفید و ماکارونی حاوی مقادیر زیادی شکر تصفیه شده هستند.
ماهی و صدف خام (یا نیم پز)
ماهی و صدف خام (یا نیم پز) بدین دلیل که ممکن است حاوی سمومی باشد که به کبد و سایر اندامهای گوارشی بدن آسیب برساند، مصرف آنها در دوران شیردهی ممنوع میباشد؛ همچنین آنها در این حالت میتوانند حاوی ویروس، باکتری با انگلهایی باشند که موجب آلودگی کبد شود.
گوشت گاو و خوک
گوشت گاو و خوک حاوی اسیدهای آمینه حیوانی و پر چرب هستند؛ بنابراین هضم آنها دشوار است و ممکن است موجب آسیب به کبد شوند. مطالعات نشان داده گوشتهای بدون چربی مانند مرغ یا پروتئینهای گیاهی مانند حبوبات جایگزین مناسبی برای تامین پروتئین هستند.
غذاهای کنسرو شده و دودی
اغلب گوشتها و سبزیجات کنسرو شده حاوی مقادیر زیادی از مواد نگهدارنده هستند؛ این نگهدارندهها معمولا به اشکال نمکی نیترات و سولفات بوده و موجب کاهش آب بدن میشوند. لازم به ذکر است که با افزایش نمک در بدن، آب بدن کاهش یافته و فرآیند هضم یا متابولیسم دشوار میشود.
زعفران
طبع زعفران گرم است و بهتر است در دوران شیردهی استفاده از این ماده غذایی کنترل شود؛ همچنین مصرف آن در دوران بارداری نیز توصیه نمیشود.
غذاهای سرخ شده و فست فودی
غذاهای سرخ شده، روغنی و فست فودی حاوی مقادیر بالایی از چربیهای اشباع شده و ترانس هستند. مصرف زیاد این چربیها میتواند موجب بیماریهای کبد و زردی نوزاد شود؛ بهتر است مصرف چربیهای اشباع شده را به 5 تا 6 درصد کل کالری دریافتی محدود کنید و از مصرف چربیهای ترانس بالا بپرهیزید.
ادویه جات
ادویه جاتی مانند فلفل، دارچین، زنجبیل و سیر میتواند موجب تشدید علائم زردی شود؛ همچنین مصرف پیاز خام نیز توصیه نمیشود. حتی المقدور از مصرف ادویههای نام برده در غذا خودداری شود؛ لازم به ذکر است که مصرف پیاز به صورت پخته مشکلی ندارد.
غذاهای دیرهضم و چرب
در دوران شیردهی بهتر است از مصرف غذاهایی دیر هضم و چرب مانند کله پاچه که میتواند موجب تشدید علائم زردی در نوزاد شود، خودداری گردد.
میوه های با طبع گرم
میوههایی همچون انجیر تازه، انجیر خشک، قیسی، موز، گلابی، مویز و گیلاس طبع گرم دارند و قرار گرفتن آنها در رژیم غذایی مادر شیرده میتواند موجب افزایش علائم زردی نوزاد شود.
گیاهان دارویی و دمنوش های مضر
برخی از گیاهان و دمنوشها میتوانند برای سلامت مادر و نوزاد خطرناک باشند؛ بنابراین مادران شیرده باید قبل از مصرف هر گونه گیاه یا دمنوش با پزشک خود مشورت کنند. ضمنا مصرف برخی دمنوشها در دوران بارداری نیز میتواند مضر باشد و مقدمات سقط جنین را فراهم آورد.
کاچی، گوشت بوقلمون، بادام کوهی، بادمجان، پسته، آبگوشت، تخم مرغ، عسل، شکلات و کاکائو برخی مواد غذایی مضر دیگر هستند که در زمان زردی نوزاد مصرف آن توسط مادر توصیه نمیشود. در سایت medical news today اطلاعات تکمیلی راجع به مواد غذایی مفید و مضر در زمان بروز زردی اشاره شده است. نکتهی دیگری که باید به آن اشاره کرد این است که باید از استحمام نوزاد در روزهای اولیه زردی و تا کاهش علائم آن خودداری شود. حمام هوایی گرم دارد و میتواند زردی نوزاد را افزایش دهد.
کلام آخر
اکنون که با غذاهای مضر برای زردی نوزاد آشنا شدید، سعی کنید از آنها در اواخر دوران بارداری و دوران شیردهی استفاده نکنید و تا زمان کاهش علائم زردی نوزاد از مصرف آنها خودداری کنید. به خاطر داشته باشید که شیردهی مداوم از اصلیترین عوامل کمک کننده برای رفع علائم این بیماری است.
چنانچه زردی نوزاد با رعایت کلیهی جوانب تغذیهای، بیش از دو هفته به طول انجامید؛ به پزشک متخصص مراجعه کرده و آزمایشات بیشتر در رابطه با علت دقیق تداوم آن انجام شود.در این شرایط ممکن است با تجویز پزشک، اقدامات لازم برای درمان دارویی زردی نوزاد آغاز شود. لازم به ذکر است برخی عفونتها، مشکلات دستگاه کبدی، متابولیسم و ژنها میتوانند از علل طولانی شدن زردی نوزاد باشند.
یک فکر در مورد “معرفی غذاهای مضر برای زردی نوزاد”
آیا کاچی برای زردی نوزاد ضرر دارد؟
بله دوست عزیز، کاچی طبع گرم دارد و ممکنه در برخی شرایط موجب تشدید علائم زردی نوزاد بشود. بنابراین در دوران بارداری با احتیاط مصرف شود.