مقالات زردی نوزاد

سریع‌ترین راه درمان زردی نوزاد

سریع‌ترین راه درمان زردی نوزاد

درمان زردی نوزاد به عنوان یکی از پر استرس ترین وقایع برای والدین نوزادان است. زردی نوزاد یا “neonatal jaundice” در بیش از 73 درصد نوزادان تازه متولد شده رخ می دهد که پوست آنها به رنگ زرد در می آید. علت زردی به دلیل افزایش بیلی روبین خون کودک شما ایجاد می شود. این به دلیل آن است که کبد نوزاد به درستی شکل نگرفته است و نمی تواند میزان بیلی روبین خون نوزاد شما را در شرایط نرمال قرار دهد و معمولا خود به خود از بین می رود. گاهی اوقات نیز امکان دارد نوزادان نیاز به درمان با دستگاه فتوتراپی داشته باشند.

اجاره دستگاه زردی نوزاد

09194684660

زردی نوزاد چیست؟

همانطور که قبلا گفته ایم یرقان در نوزادان زمانی که رخ می دهد بدن آنها به رنگ زرد تغییر می کند. در این قسمت می خواهیم بیشتر در مورد علل به وجود آمدن زردی نوزاد و نحوه درمان آن صحبت کنیم تا درک بهتری  از این بیماری داشته باشید تا بتوانید بدون استرس به درمان کودکتان کمک کنید.

زردی زمانی رخ می دهد که بیلی روبین ( تلفظ درست آن به زبان انگلیسی “bill-ih-ROO-bin” ) در خون نوزاد به صورت غیر متعارف  افزایش می یابد که اصطلاح درست این بیماری در علم پزشکی هیپربیلی روبینمی می باشد.

به طور کل بیلی روبین ماده زرد رنگی است که بدن شما هنگام تجزیه گلبول های قرمز آن را به وجود می آورد. زمانی که باردار هستید، کبد شما بیلی روبین را برای نوزادتان حذف می کند. اما پس از تولد، کبد کودک شما باید شروع به حذف بیلی روبین کند. اگر کبد کودک شما به اندازه کافی رشد نکرده باشد، ممکن است نتواند از شر بیلی روبین خلاص شود و زمانی که بیلی روبین اضافی ایجاد شود، پوست کودک شما ممکن است زرد به نظر برسد.

یرقان در نوزادان شایع است. معمولا جدی نیست و ظرف چند هفته از بین می رود، اما برای اطمینان بیشتر از میزان زردی کودک خود بهتر است به پزشک متخصص مراجعه فرمایید تا مشکلی بعدا به وجود نیاید و مواردی همچون ( تغذیه، دارو،…)  که باید نسبت به نوع زردی نوزاداتان اعمال بکنید را مطلع شوید.

انواع مختلف زردی نوزاد چیست؟

انواع مختلفی از زردی در نوزادان وجود دارد که ما به صورت ویژه در مورد هر کدام از آنها توضیح خواهیم داد.

زردی فیزیولوژیکی در نوزادان به چه علت است

زردی فیزیولوژیکی

شایع ترین نوع زردی در نوزادان، زردی فیزیولوژیک است. این نوع زردی طبیعی است. زردی فیزیولوژیکی در اکثر نوزادان در روز دوم یا سوم زندگی آنها ایجاد می شود. بعد از اینکه کبد کودک شما رشد کرد، شروع به از بین بردن بیلی روبین اضافی می کند. زردی فیزیولوژیکی معمولاً جدی نیست و در عرض دو هفته خود به خود از بین می رود.

یرقان شیردهی

یرقان شیردهی معمولاً در ۳ تا ۵ روز پس از تولد در نوزاد ظاهر می‌شود. این وضعیت به دلیل شیردهی ناکافی و کمبود مصرف کالری مناسب توسط نوزاد ایجاد می‌شود.

کاهش تعداد دفعات شیردهی به کمتر از ۸ بار در روز می‌تواند به افزایش غلظت بیلی‌روبین در خون نوزاد و در نتیجه ظهور یرقان شیردهی منجر شود. این وضعیت ممکن است با افزایش گردش خون کبدی و تجمع بیلی‌روبین در بدن نوزاد همراه باشد.

بررسی‌ها نشان می‌دهد که نوزادانی که به‌طور اصولی با شیر مادر تغذیه می‌شوند، ممکن است درصد بیشتری از بیلی‌روبین را در خون خود داشته باشند. این نتایج نشان‌دهنده اهمیت تغذیه مناسب و تشویق به شیردهی منظم و کافی در ایجاد سلامتی و پیشگیری از یرقان شیردهی کمک بسزایی می کند.

گرچه یرقان شیردهی معمولاً بی‌خطر است و با پیگیری‌های منظم تحت نظر پزشک قابل مدیریت است، اما در موارد شدید ممکن است نیاز به درمان پزشکی داشته باشد. به عنوان مثال، در صورتی که میزان بیلی‌روبین به حدودی افزایش یابد که خطرات جدی برای سلامت نوزاد ایجاد کند، پزشک ممکن است راه‌های درمانی از جمله فتوتراپی (نور درمانی) را توصیه کند.

برای جلوگیری از یرقان شیردهی، اطمینان از تامین نیازهای تغذیه‌ای نوزاد از طریق شیر مادر، حضور منظم و تشویق به شیردهی مکرر از اهمیت بالایی برخوردارند. پیشنهادات آکادمی اطفال آمریکا نیز بر تغذیه نوزاد با شیر مادر در ساعات اولیه پس از تولد و ادامه شیردهی حداقل ۸ بار در ۲۴ ساعت تأکید دارد.

یرقان شیردهی یا زردی نوزاد به علت کمبود شیر

علائم زردی ناشی از شیردهی

علائم زردی ناشی از شیردهی، معمولاً از روز سوم یا چهارم پس از تولد نوزاد ظاهر می‌شود. این علائم عبارتند از:

  • زردی پوست و سفیدی چشم
  • کاهش اشتها
  • بی‌قراری
  • تحریک‌پذیری
  • یبوست
  • تشخیص زردی ناشی از شیردهی

زردی ناشی از شیردهی، معمولاً با آزمایش خون تشخیص داده می‌شود. در این آزمایش، میزان بیلی روبین خون نوزاد اندازه‌گیری می‌شود. اگر میزان بیلی روبین خون نوزاد بیشتر از حد طبیعی باشد، پزشک تشخیص زردی را می‌دهد.

درمان زردی ناشی از شیردهی

در اکثر موارد، زردی ناشی از شیردهی، نیازی به درمان خاصی ندارد. معمولاً با ادامه شیردهی، میزان بیلی روبین خون نوزاد به تدریج کاهش می‌یابد و زردی از بین می‌رود.

در موارد شدید زردی، ممکن است پزشک برای کاهش میزان بیلی روبین خون نوزاد، اقدامات زیر را توصیه کند:

فتوتراپی: در این روش، نوزاد زیر نور مخصوصی قرار می‌گیرد که باعث می‌شود بیلی روبین خون او از بین برود.

تعویض خون: در این روش، خون نوزاد با خون سالم جایگزین می‌شود.

پیشگیری از زردی ناشی از شیردهی

بهترین راه برای پیشگیری از زردی ناشی از شیردهی، اطمینان از تغذیه کافی نوزاد با شیر مادر است. مادران باید نوزاد خود را هر ۲ تا ۳ ساعت یک بار، یا حداقل ۸ بار در روز، شیر بدهند. همچنین، باید به نوزاد اجازه دهند تا به اندازه دلخواه شیر بخورد.

رعایت نکات زیر نیز می‌تواند به پیشگیری از زردی ناشی از شیردهی کمک کند:

  1. نوزاد را در ساعات اولیه پس از تولد، در آغوش بگیرید و به او شیر دهید.
  2. نوزاد را به طور منظم وزن کنید تا مطمئن شوید که به اندازه کافی وزن اضافه می‌کند.
  3. اگر نوزادتان علائم زردی را نشان می‌دهد، به پزشک مراجعه کنید.

زردی در شیر مادر

زردی شیر مادر با زردی شیردهی متفاوت است، زردی ناشی از شیردهی، نوعی زردی نوزاد است که در اثر وجود یک یا چند ماده در شیر مادر ایجاد می‌شود. ( pregnane-3a,20ß-diol، interleukin IL1ß، ß-glucuronidase، epidermal growth factor، و alpha-fetoprotein ) این مواد، عملکرد طبیعی کبد نوزاد را مختل کرده و باعث می‌شوند کبد نتواند بیلی روبین را به طور کامل تجزیه و دفع کند.

زردی در نوزادانی که با شیر مادر تغذیه می‌کنند بیشتر از نوزادانی است که با شیر خشک تغذیه می‌شوند. از زمانی که تغذیه با شیر مادر شروع می شود نوزادان اغلب زردی را در همان هفته اول می گیرند.

این نوع زردی معمولاً غیر پاتولوژیک و موقت است و به طور معمول تا ۳ ماه پس از تولد ادامه دارد. این زردی اکثراً به تنهایی نیاز به درمان ندارد و می‌تواند زمانی که شیر مادر به نوزاد تأمین می‌شود، تا حد زیادی کاهش یابد.

با این حال، در صورتی که زردی به شدت افزایش یابد یا نگرانی‌های بهداشتی پیش بیاید، توصیه می‌شود تا با پزشک مشورت کرده و اقدامات لازم را انجام دهید. همچنین، اگر به هر دلیلی نیاز به قطع شیردهی باشد، مادر باید تحت نظر پزشک بماند تا کیفیت شیر خود را حفظ کرده و بهترین راهکارها را در اختیار داشته باشد.

زردی در شیر مادر : ناشی از چند ماده در شیر مادر به وجود می آید

علت زردی در شیر مادر

علت دقیق زردی شیر مادر هنوز به طور کامل مشخص نیست. اما محققان معتقدند که این مشکل ممکن است در اثر یکی از موارد زیر ایجاد شود:

  • وجود موادی در شیر مادر که عملکرد کبد نوزاد را مختل می‌کنند. این مواد عبارتند از:
    • ماده‌ای به نام بیلی روبین غیرکونژوگه. این ماده، شکل غیرقابل حل بیلی روبین است که به راحتی توسط کبد دفع نمی‌شود.
    • ماده‌ای به نام لاکتوژنین. این ماده، یک هورمون شیردهی است که ممکن است باعث کاهش جذب بیلی روبین توسط کبد شود.
    • ماده‌ای به نام گالاکتوزید. این ماده، یک ترکیب کربوهیدراتی است که ممکن است باعث کاهش فعالیت آنزیم‌های کبد شود که مسئول تجزیه بیلی روبین هستند.
  • عدم تغذیه کافی نوزاد با شیر مادر. اگر نوزاد به اندازه کافی شیر مادر دریافت نکند، ممکن است دچار کمبود کالری و آب شود. این شرایط، باعث می‌شود که کبد نوزاد نتواند به طور موثر بیلی روبین را دفع کند.
  • اختلالات ژنتیکی. در برخی موارد، زردی شیر مادر ممکن است در اثر اختلالات ژنتیکی ایجاد شود.

این سه نوع یرقان که در بالا ذکر کرده ایم در بیشتر نوزادان اتفاق می افتد و شاید نسبت به سلامت جسمی کودک شما نوع زردی کمی متفاوت باشد که می توانید در قسمت کامنت ها در انتها این مقاله نوع بروز زردی در نوزادتان را اعلام کنید تا ما بهترین راهنمایی را برای بهبود آن به شما بکنیم.

چه میوه هایی را نباید مادرشیرده میل کند؟

همانطور که گفتیم چه میوه هایی در درمان زردی نوزاد مفید است، میوه‌هایی هم هستند که در دوره درمان زردی نوزاد مضر می‌باشند که نه نتها به درمان کمک نمی‌کند بلکه امکان دارد زردی افزایش دهد. میوه‌هایی که طبع گرمی دارند نباید در دوره درمان زردی خورده شود. با برخی از میوه های گرم آشنا می شویم:

میوه های مفید برای زردی نوزاد چیست

میوه‌ها مزاج
انجیر گرم و تر
انگور گرم و تر
موز گرمو تر
گیلاس گرم و تر
نارگیل گرم و خشک
گلابی گرم و تر
آناناس گرم و تر

زردی در نوزادان چقدر شایع است؟

طبق آمار سازمان بهداشت جهانی ۷۰٪ از نوزادان در اولین روزهای زندگی‌شان زردی خفیف تا متوسط را تجربه می‌کنند. طبق استعلام گرفته شده از وزارت بهداشت ایران تا 67 درصد از نوزادان در هفته اول زندگی خود دچار زردی می شوند. حدود 80 درصد از نوزادان نارس نیز در هفته اول زندگی خود دچار زردی هستند.

—————————————————————————————————————-

Newborn jaundice, also known as physiological jaundice develops in approximately 60% of term and 85% preterm babies.

زردی نوزاد که به نام زردی فیزیولوژیکی نیز شناخته می شود تقریباً در 60 درصد نوزادان ترم و 85 درصد نوزادان نارس ایجاد می شود.

نقل قول برگرفته از TheLiverDoc

——————————————————————————————————–

علائم و نشانه های زردی در نوزادان چیست؟

علامت اصلی زردی زرد شدن پوست کودک شما است. شما می توانید آن را در نور طبیعی، مانند جلوی پنجره، قرار دهید. معمولاً ابتدا در صورت کودک شما ظاهر می شود و بعد سفیدی چشم و زیر زبان کودک شما ممکن است زرد به نظر برسد. با افزایش سطح بیلی روبین، زردی ممکن است به سینه، شکم، بازوها و پاهای کودک شما منتقل شود. تشخیص زردی ممکن است دشوار باشد که آیا کودک شما پوست تیره تری دارد یا خیر. اما همچنان باید بتوانید از روی رنگ چشم و زیر زبان کودکتان تشخیص دهید که زردی در آن وجود دارد یا خیر!

علائم و نشانه‌های زردی در نوزادان عبارتند از:

  • تغییر رنگ پوست و چشم‌ها: این تغییرات اغلب از قسمت‌های پوستی که برخورد مستقیم با نور آفتاب نداشته‌اند، آغاز می‌شود. پوست و چشم‌ها به رنگ زرد تغییر می‌کنند.
  • زردی در مناطق حساس تر: زردی ابتدا در مناطقی مثل چشم‌ها، گونه‌ها، و سپس به سر و سینه گسترش می‌یابد.
  • تغییر رنگ مدفوع: مدفوع نوزاد زردتر و پررنگ‌تر می‌شود. این موضوع به نام “مدفوع زرد” یا “استول ولت” نیز شناخته می‌شود.
  • تغییر رنگ ادرار: رنگ ادرار نیز ممکن است زردتر شود.
  • ناراحتی یا بی‌اشتهایی: در برخی موارد، نوزاد ممکن است به دلیل زردی ناخواسته ناراحت یا بی‌اشتهایی اظهار کند.

زردی نوزادان ممکن است ناشی از زردی فیزیولوژیک (طبیعی) یا زردی پاتولوژیک (به دلیل مشکلات سلامتی) باشد. اگر زردی به میزان زیادی افزایش یابد یا به مدت طولانی ادامه پیدا کند، باز تاکید می کنیم حتماً باید به پزشک مراجعه کرد تا علت آن مشخص شود و در صورت نیاز، درمان مناسب انجام شود.

علت زردی نوزادان چیست؟

یرقان زمانی اتفاق می‌افتد که خون کودک شما بیش از حد بیلی روبین داشته باشد. بیلی روبین یک ماده شیمیایی است که بدن شما وقتی گلبول های قرمز قدیمی را تجزیه می کند، می سازد. کبد شما به طور معمول بیلی روبین را از خون شما فیلتر می کند. وقتی مدفوع می کنید بدن شما از شر آن خلاص می شود.

اگر کبد کودک شما به اندازه کافی برای خلاص شدن از شر بیلی روبین رشد نکرده باشد، می تواند شروع به تجمع کند. این تجمع بیلی روبین باعث می شود پوست کودک شما زرد به نظر برسد. اکثر نوزادان در چند روز اول زندگی خود دچار زردی می شوند. این به این دلیل است که چند روز طول می کشد تا کبد کودک شما رشد کند و در حذف بیلی روبین بهتر شود.

علت زردی نوزاد چیست

زردی شدید ممکن است رخ دهد اگر کودک شما دارای موارد زیر باشد:

  • عفونت خون (سپسیس).
  • گروه خونی متفاوت مادر و نوزاد
  • کبودی ناشی از زایمان سخت
  • تعداد زیادی گلبول قرمز.
  • سطح پایین اکسیژن (هیپوکسی).
  • یک بیماری کبدی مانند آترزی صفراوی.
  • عوامل ژنتیکی
  • رفلاکس نوزاد

نحوه تشخیص زردی نوزاد به صورت کاملا دقیق

آزمایش زردی نوزاد (Direct Bilirubin ، TSB - Total Serum Bilirubin)

ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی کودک شما علائم زردی را در زمانی که شما هنوز در بیمارستان هستید بررسی می کند. سطح بیلی روبین کودک شما در سه تا پنج روزگی به بالاترین حد خود می رسد. مهم است که پزشک کودک شما آنها را دوباره در این بازه زمانی بررسی نماید.

آزمایش تعداد کل بیلی‌روبین (TSB – Total Serum Bilirubin): این آزمایش میزان کل بیلی‌روبین در خون را اندازه‌گیری می‌کند. نمونه خون از پا و یا سایر مناطقی که نور به آن‌ها نمی‌رسد، گرفته می‌شود. مقادیر طبیعی بیلی‌روبین در خون نوزادان تا ۱۴ میلی‌گرم بر دسی لیتر است. اگر این مقدار بیشتر از حد معمول باشد، نوزاد ممکن است زردی داشته باشد.

 

آزمایش تعداد بیلی‌روبین مستقیم (Direct Bilirubin): این آزمایش به بررسی میزان بیلی‌روبین مستقیم (که به کبد باز می‌گردد) در خون می‌پردازد. این مقدار نشان‌دهنده بیلی‌روبینی است که تازه توسط کبد تولید شده و در صورت انتقال موفق به مثانه و دستگاه گوارشی، به مدفوع افزوده می‌شود.

پزشک معمولاً با ترکیب اطلاعات از آزمایش خون، تاریخچه پزشکی نوزاد، و ارزیابی علائم فیزیکی، میزان خطر زردی و نیاز به درمان را تعیین می‌کند. در صورت لزوم، اقدامات درمانی مانند فتوتراپی (نور درمانی) یا درمان با استفاده از لوله کاتتری جهت دفع بیلی‌روبین انجام می‌شود.

پزشکان اطفال در ایران از نمودار سطح زردی نوزاد برای تعیین اینکه آیا نوزاد نیاز به درمان دارد یا خیر استفاده می کند. این نمودار بر اساس سطح کل بیلی روبین و سن کودک شما است. 

سطح بیلی روبین کل سرم (TSB). سن نوزاد
بالای 10 میلی گرم کمتر از 24 ساعت است
بالای 15 میلی گرم سن 24 تا 48 ساعت
بالای 18 میلی گرم سن 49 تا 72 ساعت
بالای 20 میلی گرم قدیمی تر از 72 ساعت

زردی نوزادان چگونه درمان می شود؟

درمان زردی نوزادان به وابستگی به علت و شدت زردی متغیر است. در بسیاری از موارد، زردی نوزادان به عنوان یک پدیده طبیعی و فیزیولوژیک مدیریت می‌شود. اما در مواردی که زردی به میزان زیادی افزایش یابد یا به دلیل عوامل پاتولوژیک باشد، نیاز به درمان خاص دارد. درمان‌های معمول شامل:

فتوتراپی (نوردرمانی): در این روش، نوزاد به نورهای خاصی قرار گرفته و بیلی‌روبین در خون به شکلی تغییر یافته و سپس از بدن دفع می‌شود. این روش به‌طور معمول در موارد زردی شدید استفاده می‌شود.

استفاده از لوله‌های کاتتری (Exchange Transfusion): این روش در مواردی که زردی نوزاد به شدت بالا باشد و به فتوتراپی پاسخ ندهد، مورد استفاده قرار می‌گیرد. در این روش، خون زردی‌دار نوزاد با خون سالم جایگزین می‌شود.

مراقبت‌های نوزادان: در صورت نیاز به درمان‌های خاص، مراقبت‌های نوزادان نیز حائز اهمیت است. اطمینان از تغذیه مناسب از طریق شیر مادر و توجه به نیازهای نوزاد در طول درمان زردی ضروری است.

روش طب سنتی برای درمان زردی: روش‌های طب سنتی که از قدیم یکی از محبوب‌ترین درمان برای ایرانی‌ها بوده و تاثیرگذار است. و در خانه در شرایطی که زردی نوزاد متوسط و یا زمانی که زردی شدید است؛ که در کنار دستگاه فتوتراپی می‌توانید استفاده کنید.

پزشک معالج، بر اساس ارزیابی‌های دقیق و تجزیه و تحلیل موازی اطلاعات از جمله آزمایش خون، تاریخچه پزشکی، و شدت زردی، تصمیم بهتری در مورد نیاز به درمان و نوع درمان خواهد گرفت.

درمان زردی با گیاهان دارویی: درمان زردی نوزادان به‌طور عمده به وسیله روش‌های پزشکی مانند فوتوتراپی یا تعویض خون صورت می‌گیرد و استفاده از درمان با گیاهان دارویی برای زردی نوزاد به عنوان روش اصلی توصیه نمی‌شود. با این حال، برخی گیاهان دارویی ممکن است در مراحل مختلف تغذیه و حفظ سلامت نوزادان مفید باشند. اما لازم است به‌یاد داشته باشید که هرگونه تغییر در رژیم غذایی یا استفاده از گیاهان دارویی باید با مشورت پزشک معالج انجام شود.

به طور کل می توان به چند گیاه دارویی مناسب برای زردی نوزاد اشاره کرد ( شیرخشت و ترنجبین، کاسنی، زرشک، شاتره، آرد جو) می‌باشد.

حمام گیاهی: درمان زردی نوزاد با روش حمام گیاهی یکی از روش های متداول در طب سنتی برای کاهش زردی نوزاد است. این روش معمولا از ترکیبات گیاهی و عصاره‌های طبیعی برای تسریع در فرایند از بین بردن بیلی روبین اضافی از بدن نوزاد استفاده می شود. 

چگونه می توانم از زردی در نوزادم جلوگیری کنم؟

چگونه می توانم از زردی در نوزادم جلوگیری کنم؟

زردی در نوزادان طبیعی است و معمولا قابل پیشگیری نیست. شما می توانید با تغذیه مکرر نوزاد، خطر ابتلا به زردی شدید را کاهش دهید. تغذیه مناسب حرکات منظم روده را تحریک می کند که به کودک شما کمک می کند تا از شر بیلی روبین خلاص شود.

کودکانی که با شیر مادر تغذیه می‌شوند: باید به کودک خود در هفته اول هشت تا دوازده بار در روز شیر بدهید.

کودکانی که با شیر خشک تغذیه می شوند: باید یک تا دو اونس (30 تا 60 میلی لیتر) شیر خشک هر دو تا سه ساعت در هفته اول زندگی آنها. از حداقل هشت تغذیه در یک دوره 24 ساعته حتما باید مصرف کنند.

همچنین، مطمئن شوید که پزشک سطح بیلی روبین کودک شما را قبل از ترک بیمارستان بررسی کرده باشد. برای بررسی مجدد سطح بیلی روبین، ویزیت بعدی را در هفته اول تولد کودک خود حتما انجام دهید. 

همچنین، توصیه می شود که نوزاد را در ساعات اولیه پس از تولد، در آغوش بگیرید و به او شیر دهید. این کار به هضم شیر و جذب بیلی روبین کمک می کند.

در اینجا چند نکته دیگر برای پیشگیری از زردی در نوزادان آورده شده است:

  • نوزاد را هر 2 تا 3 ساعت یک بار، یا حداقل 8 بار در روز، شیر بدهید.
  • به نوزاد اجازه دهید تا به اندازه دلخواه شیر بخورد.
  • نوزاد را در معرض نور خورشید قرار دهید. نور خورشید به دفع بیلی روبین کمک می کند.
  • اگر نوزاد شما نارس است، با پزشک خود در مورد نحوه شیردهی به او مشورت کنید.

 

برای زردی نوزاد چی خوبه؟ 

در اینجا چند نکته دیگر برای درمان زردی در نوزادان آورده شده است:

  • نوزاد را هر 2 تا 3 ساعت یک بار، یا حداقل 8 بار در روز، شیر بدهید.
  • به نوزاد اجازه دهید تا به اندازه دلخواه شیر بخورد.
  • نوزاد را در معرض نور خورشید قرار دهید. نور خورشید به دفع بیلی روبین کمک می کند.
  • اگر نوزاد شما نارس است، با پزشک خود در مورد نحوه شیردهی به او مشورت کنید.

در موارد شدید زردی، پزشک ممکن است درمان های زیر را توصیه کند:

  • فتوتراپی: در این روش، نوزاد زیر نور خاصی قرار می گیرد که باعث می شود بیلی روبین خون او از بین برود.
  • تعویض خون: در این روش، خون نوزاد با خون سالم جایگزین می شود.

در اینجا چند نکته برای تغذیه نوزاد مبتلا به زردی آورده شده است:

  • نوزاد را هر 2 تا 3 ساعت یک بار، یا حداقل 8 بار در روز، شیر بدهید.
  • به نوزاد اجازه دهید تا به اندازه دلخواه شیر بخورد.
  • اگر نوزاد شما زیاد شیر نمی خورد، با پزشک خود در مورد نحوه افزایش شیردهی خود مشورت کنید.

چند نکته برای قرار دادن نوزاد در معرض نور خورشید آورده شده است:

  • نوزاد را به مدت 30 دقیقه در روز در معرض نور خورشید قرار دهید.
  • نوزاد را در معرض نور مستقیم خورشید قرار ندهید.
  • نوزاد را به گونه ای قرار دهید که صورت و گردن او در معرض نور خورشید قرار گیرد.

تغذیه مادر در دوران زردی نوزادش باید چگونه باشد

تغذیه مادر در دوران زردی نوزاد باید چگونه باشد

تغذیه مادر برای زردی نوزاد نقش مهمی دارد. شیر مادر مواد مغذی و آنتی بادی‌ مورد نیاز بدن نوزاد را تامین می‌کند؛ که باعث رشد اندام‌های نوزاد از جمله کبد، روده و معده می‌شود و از زردی نوزاد جلوگیری می‌‌کند. 

همانطور که می‌دانیم نوزاد از شیرمادر استفاده می‌کند پس در نتیجه مادر باید مراقب تغذیه و رژیم غذایی خود باشد. منظور از رژیم غذایی، رژیم لاغری نیست بلکه مادر باید از غذاهای چرب و حاوی طبع گرم خودداری کند. در ادامه به تغذیه سالم مادر برای جلوگیری از زردی نوزاد می پردازیم. با ما همراه باشید.

رژیم غذایی که مادر میتواند در دوران بارداری استفاده کنند

  • آب
  • ویتامین D
  • فیبر
  • مواد غذایی غنی از کارو تنوئید
  • پروتئین بدون چربی

علائم یرقان نوزاد چگونه دیده می‌شود؟

نوزاد از زمانی که به دنیا می‌آید از همان لحظه  8 تا 12 ساعت مداوم در حال چکاپ هست، که مبتلا به زردی نباشد. اگر نوزاد شما زودتر ترخیص شد، حتما برای بررسی زردی به بیمارستان مراجعه کنید، مخصوصأ زمانی که این علائم را مشاهده کردید:

1.پوست نوزاد شروع به زرد شدن کند.

2.سفیدی چشم نوزاد روبه زردی برود.

3.زردی بعد از صورت، چشم و گردن روی شکم، کمر، سینه، پاها، بازو دیده شود یعنی درجه زردی دارد شدت پیدا می‌کند که سریع باید به پزشک مراجعه کنید.

4.نوزاد خواب آلود، بی‌حال و ناآرام مریض به نظر می‌رسد.

5.میل به شیر نداشته باشد نوزاد و وزن اضافه نکند.

6. گریه‌ با صدای بلند و طولانی

7.تب بالا

8.برگشتن گردن به عقب یا خم

9.ادار و مدفوع تیره

علائم یرقان نوزاد چگونه دیده می‌شود؟

چه عواملی باعث بیشتر شدن یرقان نوزاد می‌شود؟

برخی از موارد زیر باعث بیشتر شدن احتمال بروز یرقان یا زردی در نوزاد می‌شود:

  • نوزادی که زودتر از موعد به دنیا بیاد و نارس باشد، زیرا توان دفع بیلی‌روبین خون را ندارد.
  • اگر در خانواده فرزند دیگری داشته‌اید که سابقه مبتلا به زردی داشته است.
  • وجود ناسازگاری درRH و نوع خون مادر و نوزاد (RH یک نوع پروتئین در سطح گلبول‌های رمز خون است.)
  • نوزاد داری یک اختلال ژنتیکی خاص باشد.
  • نوزاد درگیر با بیماری‌های خاص همچون کم کاری تیروئید یا فیبروز کیستیک.

آیا یرقان نوزاد یا زردی نوزاد خطرناک است؟

تقریبا چند درصد از نوزادان تازه متولد شده زردی خفیف را تجربه می‌کنند. نوع خفیف زردی هیچ مشکلی ایجاد نمی‌کند و به درمان خاصی احتیاج ندارد، و یک الی دو هفته اول با رسیدگی بهبود پیدا می‌کند. اما نکته مهم اینجاست که باید به زردی رسیدگی شود که شدت پیدا نکند که باعث یک سری مشکلات در نوزاد شود. اگر دیر اقدام کنید یا اهمیت ندهید باعث عقب ماندگی ذهنی، آسیب مغزی، ناشنوایی و.. می‌شود.

4 نکته مهم که باید در درمان یرقان نوزاد یا زردی نوزاد رعایت کنیم؟

1. اگر والدین یا فرزند قبلی سابقه زردی بیش تر از 14 روز را دارد به پزشک اطلاع دهید. این سابقه می‌تواند به پزشک کمک کند تا وضیعت فرزندتان را بهتر ارزیابی کند، و در صورت لزوم برای جلوگیری از زردی شدیدتر و درمان مناسب تصمیم بگیرد.

2. اگر در خانواده یا والدین سابقه بیمار‌های کبدی دارید، به پزشک معالج حتما بگویید. چون این اطلاعات مهم کمک می‌کند که درمان بهتر بیش برود. بیماری‌های کبد تأثیر مستقیمی بر رنگ پوست و زردی نوزاد داشته باشند.

3. وزن گیری نوزاد بسیار مهم، نمایانگر رشد و سلامت نوزاد است. پیگیری و بررسی وزن اهمیت ویژی دارد، اگر نوزادتان زیر وزن ایده آل است یا وزن آن کاهش پیدا می‌کند، پزشک ممکن است اقداماتی مانند تغییر در رژیم غذایی، مکمل‌های ویتامینی توصیه کند. شما می‌توانید با راهنمایی‌های پزشک وزن و رشد کودک خود را بهبود بیابید.

4. نوزاد ممکن است علائمی نشان دهد که نشانگر گرسنگی، خوشحالی یا عدم راضی بودن باشد. توجه به این علائم می‌تواند به شما کمک کند تا تغذیه نوزاد را بهبود بخشد.

4 نکته مهم که باید در درمان یرقان نوزاد یا زردی نوزاد رعایت کنیم؟

3راه درمانی‌ یرقان نوزاد 

در بیشتر مواقع زردی نیاز به درمان‌های خواست ندارد، اما اگر بیلی روبین خون بالاتر از حد طبیعی باشد، درمان آغاز می‌شود. روش‌های مختلفی دارد درمان با دستگاه فتوتراپی و در کنارش طب سنتی، که پس از آزمایش میزان درجه زردی نوزاد مشخص می‌شود و طبق آن پزشک دستورات لازم را گزارش می‌دهد.

1.قدم اول مهم‌ترین روش است تغذیه مادر شیرده

سوال‌ اکثر مادران این هست که آیا شیرمادر باعث تشدید زردی می‌تواند باشد؟ باید بگوییم که اگر مادر تغذیه خود رعایت نکند بله مادر باید از غذاهای طبع‌سرد استفاده کند. شیرمادر کمک بسیار زیادی به نوزاد دارد چون با خوردن شیر باعث دفع بیلی روبین از طریق ادار ومدفوع می‌شود.

2.دستگاه فتوتراپی

یکی از روش‌های بسیار موثر و سریع‌ترین در درمان یرقان دستگاه فتوتراپی است. که نوزاد در مقابل اشعه‌های فلوئورسنت قرار میگیرد، این نور باعث تخریب بیلی روبین خون نوزاد می‌شود.

3.درمان زرد با طب سنتی

امروزه کمتر کسی به سراغ شیوه‌های سنتی با وجود روش‌های درمانی مدرن می‌رود، اما نمی‌توان منکر تاثیرگذاری این روش و داروهای گیاهی شد. در ادامه مطلب چند مورد از طب سنتی برای درمان یرقان نوزاد می‌پردازیم:

روش تغذیه نوزاد باید چگونه باشد؟

  • تغذیه مکرر:

    نوزاد با شیر خورد زود به زود باعث می‌شود دستگاه گوارش او بیشتر کار کند و مقدار بسیاری از بیلی روبین خون را دفع کند.

  • تغذیه کمکی:

    برخی از نوزادان نمی‌توانند از شیر مادر استفاده کنند. این باعث می‌شود که وزن نوزاد پایین آید و یا بدنش کم آب شود و گشنه بماند، که با مشورت پزشک ماما توصیه می‌کند، از شیرخشک یا شیرمادر کنار شیرخشک استفاده کنید.

روش تغذیه نوزاد باید چگونه باشد؟

می‌توانید در خانه زردی نوزاد را درمان کنید

در شرایطی که زردی نوزاد نسبی بی‌خطر باشد. به راحتی و بدون وقت گیری والدین و همچنین بدون اذیت شدن نوزاد و مادر و پدر در منزل درمان را آغاز کرد. با اجاره دستگاه فتوتراپی و در کنار این دستگاه رعایت نکات بالا که گفته شده و با مشورت پزشک می‌توانید در خانه زردی نوزاد را درمان کنید. اگر در شرایطی که یرقان نوزاد شدید بود بهترین راهنمایی این است که تحت نظر پزشک متخصص نوزاد درمان صورت گیرد.

سریع‌ترین راه‌ های درمان زردی نوزاد

پزشک متخصص اطفال نسبت به درجه زردی نوازد می‌تواند با تجویز دارو  و یا راه‎‌های مهمی که مادر باید رعایت کند، از افزایش زردی جلوگیری lمی‌کند و آن را به حداقل برساند. اگر زردی خفیف باشد با رشد کبد نوزاد و تغذیه مکرر شیر رفع می‌شود، و در زمانی که زردی متوسط باشد از روش‌های خانگی،نظافت پوستی، فتوتراپی و.. بیلی روبین خون دفع می‌شود،

و اگر زردی شدید بود با روش‌های خانگی و دستگاه فتوتراپی رفع نشد آخرین موردی که باید توسط پزشک متخصص در بیمارستان خصوصی انجام شود تصفیه خون که کار پیچیده‌ای است. که این مورد نادر است. اما در کل نمی‌توان تضمین کرد که نوزاد در چه زمانی درمان می‌شود. برای درمان زردی راه‌های زیادی وجود دارد که به توضیح دو روش درمان خانگی و دستگاه فتوتراپی می پردازیم.

 

4روش‌ خانگی برای درمان زردی نوزاد

این روش‌ها در زمانی که زردی خفیف باشد و چه زردی متوسط باشد حتی از دستگاه فتوتراپی استفاده می‌کنید هم باید رعایت شود. اما این روش‌ها نمی‌تواند نوزادانی که بیلی روبین آن‌ها خیلی بالا است را درمان کند. به توضیح سه روش درمان خانگی زردی نوزاد می پردازیم:

4روش‌ خانگی برای درمان زردی نوزاد

  • دادن شیر مادر به نوزاد به طور مکرر(هر یک ساعت)

نوزادان باید به طور مرتب از شیر مادر تغذیه کنند که به توانند از طریق ادرار و مدفوع حجم زیادی از بیلی روبین موجود در خون را دفع کنند.

  • شیر خشک

همانطور که در پاراگراف بالا گفتیم یکی از سریع‌ترین راه‌های درمان زردی دادن شیر مادر به طور مرتب است. اگر شیر مادر کافی نباشد با مشورت پزشک  از شیر خشک به عنوان جایگزین یا همراه شیر مادر می توان استفاده کرد.

  • تغذیه مادر

مهم‌ترین روشی که روی یرقان تاثیر دارد تغذیه مادر است. مادر باید از غذاهای بدون چربی، سبزیجات، میوه‌ها، لبنیات، دمنوش و عرقیجات و غلات که طبع سردی دارند، استفاده کند. که نوزاد از طریق شیر تغذیه می‌کند و باعث دفع بیلی روبین‌های خون می‌شود. به هیچ عنوان از گرمیجات استفاده نشود چون موجب افزایش زردی می‌شود.

  • درمان زردی با استفاده از نور خورشید

می‌توانید در روز چند ساعت نوزاد خود را قبل از ساعت 8 صبح در معرض نور آفتاب قرار دهید، اشعه نور خورشید کمک به نوزاد می‌کند که بیلی روبین‌های خون از طریق ادرا و مدفوع دفع شود.

استفاده از دستگاه فتوتراپی

یک از روش‌های درمانی سریع یرقان نوزاد دستگاه فتوتراپی است. این دستگاه بخاطر اشعه نور فلوئورسنتی که دارد بیلی روبین‌های خون را تجزیه کرده و از طریق ادرار و مدفوع دفع می‌کند. با اجاره دستگاه فتوتراپی می‌توانید به آسانی دور از عفونت‌های بیمارستانی در منزل زردی کودک خود را با مشورت پزشک درمان کنید.

استفاده از دستگاه فتوتراپی

 3مدل ازانواع مختلف دستگاه فتوتراپی زردی نوزاد

  1. دستگاه فتوتراپی چهار پایه‌ای
  2. دستگاه فتوتراپی تونلی
  3. دستگاه فتوتراپی میزی شکل

نحوه استفاده از دستگاه زردی نوزاد

این نکات حتما باید در هنگام استفاده از دستگاه فتوتراپی رعایت شود.

  • زمانی که می‌خواهید نوزاد را داخل دستگاه قرار دهید از استریل بودن آن مطمئن شوید. زیرا نوزادانی که تازه متولد شده اند سیستم ایمنی ضعیف و حساسی دارند، تمیز بودن و میکروبی نبودن دستگاه نکته مهمی است.
  • نوزاد را بدون لباس با پوشک روی تشک مخصوص بگذارید. مطمئن شوید میزان حرارت نور مناسب باشد.
  • استفاده از چشم بند مخصوص را فراموش نکنید، حداکثر زمان ماندگاری نوزاد دو ساعت باشد زیرا بیشتر از این زمان می تواند عوارض داشته باشد.

چگونه تشخیص دهیم نوزادم بهبود پیدا کرده است؟

اکثر نوزادانی که به دنیا می‌آید زردی دارند که از ساعت اول تحت نظرگرفته می‌شوند که درجه زردی چقدر است. اما اگر بعد از روز دوم و سوم  آن درجه زردی که گفته شده بود در روز اول پایین نیامده باشد و بالاتر رفته باشد خطر دارد.

چگونه تشخیص دهیم نوزادم بهبود پیدا کرده است؟

  • تشخیص ظاهری: مانند زرد شدن پوست نوزاد، زردی در سفیدی چشم نوزاد، تغییر رنگ در لثه، تغییر رنگ مدفوع نوزاد وجود دارد.
  • آزمایش خون: با گرفتن نمونه خون از کف پای کودک صورت میگیرد. درست است که مطمئن‌ترین روش تشخیص است اما می‌تواند برای کودک دردناک باشد.
  • دستگاه بیلی لاین (کیت تشخیص زردی ): دستگاهی کوچک و سبک است که به راحتی می‌توانید زردی نوزاد خود را تشخیص دهید.با این روش از طریق تحلیل جذب نور بر پوست نوزاد زردی را تشخیص می دهد.

درجه زردی نوزاد

درجه زردی نوزاد سوال مهمی است که همواره والدین نوزادان تازه متولد شده راجع به آن می‌پرسند. تشخیص به موقع علائم زردی نوزاد و اقدام سریع برای درمان آن از عواملی است که موجب کنترل درجه زردی نوزاد و جلوگیری از افزایش آن می‌گردد. اجاره‌ی دستگاه زردی نوزاد در منزل از دکتر زردی، امکان درمان راحت و سریع زردی نوزاد را فراهم می‌آورد. در این مقاله همراه ما باشید تا در رابطه با درجه زردی نوزاد، اطلاعات بیشتری در اختیارتان قرار دهیم.

علل بروز زردی نوزاد

اصولا زردی نوزادان همراه با علائم تغییر رنگ پوست نوزاد و سفیدی چشم او، به رنگ زرد است؛ که علت آن افزایش بیلی روبین خون در اثر عملکرد ناقص کبد و تجمع این ماده زرد رنگ در زیر پوست است. بسیاری معتقدند زردی نوزاد به خودی خود یک بیماری نبوده چرا که اندام کبد در نوزادان تازه متولد شده نارس است و بنابراین توانایی متابولیزه کردن بیلی روبین اضافی را که ناشی از تجزیه‌ی گلبول‌های قرمز خون می‌باشد؛ ندارد.

علل مختلف بروز زردی نوزاد

درجه بندی زردی نوزاد

درجه زردی نوزاد به عنوان یک شاخص برای اندازه‌گیری میزان بیلی‌روبین در خون نوزادان استفاده می‌شود. زردی در نوزادان شدت و درجه بندی داشته و در شرایط  مختلف متفاوت است. به خاطر داشته باشید که میزان درجه زردی نوزاد، تشخیص به موقع آن و اقدام برای درمان از نکات بسیار مهمی است که والدین باید در نظر بگیرند. سن، وزن و شرایط جسمی نوزاد از عوامل موثر در تعیین عدد زردی نوزاد می‌باشد.

در برخی منابع گفته شده که بهترین مقدار برای درجه زردی نوزاد عدد کمتر از 8 برای نوزادان 4 روزه است. در واقع می‌توان گفت در صورتی که درجه زردی روی عدد 10 و بالاتر از آن باشد یعنی نوزاد شما به زردی مبتلا شده است؛ اما درجه پایین‌تر از این عدد، زردی بسیار خفیف محسوب می‌شود.

Grading of baby jaundice

در زردی نوزاد به طور واضح رنگ پوست نوزاد از بی رنگ تا زرد  متغیر خواهد بود. در این قسمت رابطه‌ی شدت زردی نوزاد با میزان انتشار آن در قسسمت‌های مختلف بدن نوزاد را بررسی می‌کنیم.

  •  چنانچه فقط صورت نوزاد زرد باشد، عدد بیلی روبین بین 5 تا 7 است.
  •  زرد بودن پوست از زیر گردن تا ناف نشان می‌دهد که عدد بیلی روبین بین 10 تا 15 است.
  •  زرد بودن پوست از ناف تا پایین شکم نشان دهنده عدد 20 بیلی روبین است. 
  •  زرد بودن کل بدن نشان دهنده عدد 25 میلی گرم بر دسی متر بیلی روبین است.

تشخیص درجه زردی نوزاد

اغلب موارد پزشک متخصص سطح بیلی روبین را با قرار دادن یک کاوشگر روی سر نوزاد بررسی می‌کند. این آزمایش سطح بیلی روبین پوستی (TCB) را نشان می‌دهد. در صورتی که TCB بالا باشد، پزشک آزمایش خون را برای تایید نتایج و اقدامات درمانی لازم، تجویز می‌کند. آزمایش خون دریافتی از نوزاد، سطح بیلی روبین کل سرم (TSB) را نشان می‌دهد. آکادمی اطفال آمریکا از نمودار سطح زردی نوزاد برای تعیین اینکه آیا نوزاد نیاز به درمان دارد یا خیر استفاده می‌کند. 

تست بیلی روبین

تست بیلی روبین یکی از آزمایشات زردی نوزاد است که به منظور اندازه گیری غلظت بیلی روبین در خون نوزاد صورت می‌گیرد. برای تشخیص دقیق و درمان زردی نوزاد باید به پزشک متخصص مراجعه کنید. پزشک با توجه به نتایج تست‌ها، شدت زردی و شرایط خاص نوزاد، درمان مناسب را تعیین خواهد کرد. این تست را می‌توان به دو روش زیر انجام داد:

 

  • تست زردی نوزاد با دستگاه:

در این روش از وسیله‌ای به نام بیلی روبین سنج (bilirubinmeter) جهت اندازه گیری زردی نوزاد استفاده می‌شود. با تاباندن نور خاصی  به پوست نوزاد و آنالیز نور بازتاب شده از آن، می‌توان غلظت بیلی روبین در خون نوزاد را محاسبه کرد.

نمونه گیری خون از پاشنه نوزاد

  • تست زردی نوزاد با آزمایش خون:

در این روش از پاشنه‌‌ی نوزاد با یک سوزن نمونه‌ی خون دریافت کرده و غلظت بیلی روبین در خون اندازه گیری می‌شود.

اصولا پزشک متخصص علائم و درجه زردی نوزاد را بلافاصله پس از تولد و در روزهای آغازین زندگی وی بررسی می‌کند؛ این در حالی است که سطح بیلی روبین نوزاد در سه تا پنج روز پس از تولد، به بالاترین حد خود می‌رسد.

نکته‌ی مهم که باید به آن اشاره کرد این است که عدد زردی نوزاد مدام در حال تغییر است؛ بنابراین لازم است تست زردی نوزاد در منزل را در روزهای پی‌در‌پی و تا ناپدید شدن کامل زردی نوزاد انجام دهید. همچنین در بیمارستان توسط پزشک اقدامات لازم برای بررسی فاکتورهای مهم درجه زردی نوزاد صورت خواهد گرفت.

حد طبیعی بیلی‌روبین بسته به تست یا روش مورد استفاده واحد ممکن است متفاوت باشد. لازم به ذکر است برای اغلب تست‌ها واحد اندازه‌گیری آن میلی گرم در دسی لیتر (mg/dL) است.

جدول درجه زردی نوزاد

سطح بیلی روبین خون که از طریق آزمایش خون یا سایر آزمایشات تجویزی پزشک انجام شده و پس از بررسی نتایج براساس جدول زردی نوزاد براساس سن، نوع و روش درمان آن تعیین می‌گردد. در جدول زیر به این مقادیر در سنین مختلف و میزان ریسک آن اشاره شده است.

 

سن نوزاد میزان بیلی روبین نرمال ریسک پایین ریسک متوسط ریسک بالا
یک روزه زیر 5 میلی گرم بر دسی لیتر 5 میلی گرم بر دسی لیتر 5 تا 6 میلی گرم بر دسی لیتر 6 تا 7.7 میلی گرم بر دسی لیتر
دو روزه زیر 8.5 میلی گرم بر دسی لیتر 8.5 میلی گرم بر دسی لیتر 8.5 تا 11 میلی گرم بر دسی لیتر 11 تا 13 میلی گرم بر دسی لیتر
سه روزه زیر 11 میلی گرم بر دسی لیتر 11 میلی گرم بر دسی لیتر 11 تا 13 میلی گرم بر دسی لیتر 13.3 تا 16 میلی گرم بر دسی لیتر
چهار روزه زیر 12.3 میلی گرم بر دسی لیتر 12.3 میلی گرم بر دسی لیتر 12.3 تا 15 میلی گرم بر دسی لیتر 15 تا 17.3 میلی گرم بر دسی لیتر
پنج روزه زیر 13.2 میلی گرم بر دسی لیتر 13.2 میلی گرم بر دسی لیتر 13.2 تا 15.7 میلی گرم بر دسی لیتر 15.7 تا 17.5 میلی گرم بر دسی لیتر

درمان زردی نوزاد در درجات مختلف

در درمان زردی نوزاد بسته به درجه زردی نوزاد، می توان از طریق فتوتراپی در منزل یا با تغذیه و شیردهی مادر اقدام کرد. در بیشتر موارد زمانی که درجه زردی خفیف است ابتدا به کمک شیر مادر تا حد زیادی آن را کنترل کرد. در صورتی که مادر شیر کافی برای تامین نوزاد نداشته باشد؛ می‌توان از شیر خشک با مشورت پزشک استفاده کرد.

درمان زردی نوزاد با شیرخشک

این روند را می‌توانید ادامه دهید تا درجه زردی نوزاد به زیر 8 برسد، در صورتی که درجه زردی نوزاد بالاتر رود، باید با مشورت پزشک درمان با دستگاه فتوتراپی را آغاز کنید. با اجاره دستگاه زردی در منزل، می‌توانید از تشدید زردی در ساعات پس از آغاز درمان جلوگیری کنید. درجه زردی زیر 12 زردی خفیفی هست و در این شرایط اصولا خیلی سریع بهبودی حاصل می‌­شود.

 بیشترین شدت درجه زردی نوزادان 25 است که در این شرایط سلامتی و جان نوزاد در خطر تهدید است؛ راه درمان در این شرایط تعویض خون خواهد بود. در این روش خون زردی متلاشی شده، با خون سالم جایگزین می‌شود تا بیلی‌روبین مضر از بدن دفع شود.

آنچه تاثیر بسیار زیادی در کاهش زردی نوزاد دارد، شیردهی مدام و مکرر نوزاد در روزهای اول تولد و دفع مدام ادرار و مدفوع نوزاد است. به این ترتیب خود به خود میزان بیلی روبین خون پایین می‌آید و زردی از بین می‌رود.

کلام آخر

همانطور که در مطالب بالا اشاره کردیم زردی نوزاد یک بیماری شایع است که روش‌های گوناگونی برای درمان آن گفته شده است. زمانی که متوجه می‌شوید، کودک شما زردی دارد و یا زردی‌اش بیشتر شده بهتر است حتما به پزشک مراجعه کنید. یکی از روش‌های مطمئن درمان زردی امروزه دستگاه فتوتراپی است، که انواع مختلفی دارد. شما هم می‌توانید با اجاره دستگاه فتوتراپی از سایت دکتر زردی به راحتی در منزل درمان را آغاز کنید . برای اطلاعات بیشتر می توانید از متخصصان مشاوره بیشتر مبا شماره  تماس حاصل کنید.

سوالات متداول

آیا اگر متوجه شدم که زردی نوزاد من بیشتر از قبل شده و به پزشک مراجعه نکنم همان روش درمان قبل را ادامه بدم ضرر دارد؟

بله، چون شما درجه زردی نوزادتان را نمی‌دانید چقدر است، زردی زیاد روی‌ عصب‌های مغز تاثیر دارد و باعث اختلال مغزی می‌شود و همچنین آسیب‌های دیگر، در این مواقع که زردی بیشتر شود پزشک راه درمان راعوض می‌کند. برای این که این اتفاق رخ ندهد باید کودک خود را هرچند وقت چکاب کنید.

چه میزان زردی در نوزادان طبیعی است؟

در یک نوزاد متولد شده ، بیلی روبین بالا به دلیل استرس زایمان طبیعی است. بیلی روبین غیرمستقیم طبیعی در 24 ساعت اول تولد کمتر از 5.2 میلی گرم در دسی‌لیتر می‌باشد. اما بسیاری از نوزادان نوعی زردی و بیلی روبین دارند که طی چند روز اول پس از تولد از 5 میلی گرم در لیتر بیشتر می‌شود.

پس از خروج از بیمارستان چه زمانی باید کودک را معاینه شود؟

بسیار مهم است که کودک در  3 تا 5 روزگی توسط پرستار یا پزشک معاینه شود، زیرا معمولاً کودک در بیشترین سطح بیلی روبین است. به همین دلیل اگر کودک شما قبل از 72 ساعت ترخیص شد، باید کودک شما را ظرف 2 روز از ترخیص مشاهده کرد. زمان این ویزیت ممکن است بسته به سن کودک شما هنگام ترخیص از بیمارستان و سایر عوامل متفاوت باشد.

چه زمانی کودک من باید به ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود مراجعه کند؟

شما باید بلافاصله پس از خروج از بیمارستان برای ملاقات با ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی کودک خود بازگردید. سطح بیلی روبین کودک شما زمانی که بین سه تا پنج روزه باشد به بالاترین حد خود خواهد رسید. زمان ویزیت شما به سن کودک شما در هنگام خروج از بیمارستان، سطح بیلی روبین او در هنگام ترک بیمارستان و سایر عوامل بستگی دارد.

چه زمانی باید با ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی کودکم تماس بگیرم؟

اگر زردی نوزاد افزایش یافت یا بیش از دو هفته طول کشید، باید با پزشک خود تماس بگیرید. علائم زردی شدید ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • پوست کودک شما زرد یا نارنجی روشن تر می شود.
  • کودک شما بسیار خواب آلود است، از جمله به سختی بیدار می شود تا شیر بخورد.
  • بچه شما خیلی بداخلاق است
  • کودک شما خوب شیر نمی‌دهد یا از شیشه شیر نمی‌مکد.
  • کودک شما به اندازه کافی پوشک خیس و/یا کثیف درست نمی کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *